dijous, 31 d’octubre del 2013

L'Oratge

Doncs ves per on que, efectivament, la tardor ha arribat finalment. Què hem d'esperar? Doncs temps de tardor.. Aquelles calors extraordinàries de la darrera setmana han quedat del tot superades.
Una tardor, però, de moment molt seca. No s'albiren pluges generals. I convindria.. i sinó mireu els refranys que trobareu més avall. Però ves, la natura acaba fent el què vol. 

De cara al llaaaaaaaarg cap de setmana. Doncs res massa destacable. Les temperatures es recuperaran un xic a mesura que avanci el cap de setmana, però tornaran a baixar entre la nit de dissabte i diumenge i una mica més dilluns quan s'accentuaria de nou la possibilitat de ruixats. Algun plugim entre divendres nit i i dissabte al matí sobretot al Pirineu i poc més.

En definitiva, bon temps per dedicar-se a menjar castanyes, panellets  i veure  moscatell. Acompanya.  

Us deixo un mapa nou que he descobert on ens tradueix el meteograma amb símbols. Aquest correspon a la vila de Llívia



Per completar la info de la méteo us deixem amb alguns refranys que fan referència al mes de novembre i a algunes característiques del temps d'aquests mesos. 

    • A principis de Novembre, el teu foc ja pots encendre!
    • Si pel Novembre trona, la collita serà bona!
    • Novembre humit, et farà ric!
    • Pel novembre festes grans: Sant Martí i Tots Sants
    • Tots Sants el primer i sant Andreu en el darrer
    • Al novembre, cava i sembra
    • De novembre enllà, agafa la manta i no la deixis de la mà
    • Novembre, mes de castanyes, nous, olives i patates
    • Qui pel novembre no té llenya seca, ja cal que es prepari l'esquena
    • Raïms de novembre, ni els garrins els volen 


Activitats

Una de les festes més nostrades és la castanyada tot i que, darrerament, altres costums semblen agafar empenta. Lo Parte és ferm defensor de les tradicions populars per la qual cosa s'honra en oferir-vos aquest enllaç on podreu -si voleu- aprendre i conèixer coses de la castanyada. 


És període que les veremes ja han finalitzat i d'una manera o altra toca celebrar-ho. Una de les millor maneres son les festes a l'entorn del vi que n'hi moltes i a molts llocs. Aquesta setmana us recomanem la de Gandesa que ja va per l'edició 26ª que arriba acompanyada d'unes jornades gastronòmiques.

Les bruixes formen part de l'ideari col·lectiu des de fa molts anys. Injuriades i admirades a la vegada son personatges imprescindibles que formen part del nostre llegat cultural. Aquests dies a Sant Feliu Sasserra celebren una de les fires a l'entorn de la bruixeria.

La nostra cultura és de llarg recorregut i recull multitud d'elements. Un d'ells son les cobles i, dins les cobles un instrument especial és el flabiol. I com som com som, per què no dedicar-li una festa? Doncs sí, a Arbúcies celebren la 29ª festa del Flabiol 

El fred ha arribat i és temps de baixar el bestiar que pastura a les muntanyes. Amb el bestiar a la vall arriba el temps d'obtindre recursos amb la venda dels animals. I com ho fem això? Doncs amb les Fires. Ara és temps de fires i una de les importants és la Fira del cavall hispà-bretó que es celebra a Puigcerdà els dies 2 i 3 de novembre. Celebren també el XXXIII concurs tradicional de cavalls. 

Una altra d'aquestes fires a l'altra punta del Pirineu té a veure amb una raça d'ovelles que ha obtingut un notable reconeixement. On? A Sort. I de quina raça d'ovella parlem? De la Xisqueta, per descomptat! 

Un dels esdeveniments importants d'aquest cap de setmana passa a Barcelona i els aficionats del Manga l'esperen amb delit. És, clar el Saló del Manga de Barcelona que el trobareu a la Fira de Montjuic a partir d'avui mateix.

Sabeu què hi ha al carrer de la Palla, 10 a Ciutat Vella a Barcelona? No? Doncs hi trobareu allà el Museu de la Moto on aquest cap de setmana fan una exposició especial dedicada a "Motos úniques i singulars". Els i les amants de les dues rodes ja ho sabeu.

Al Caixa Fòrum de Barcelona seguim trobant l'exposició antològica dedicada a un dels pares de l'impressionisme, Camille Pissarro. Imprescindible.

Per fer activitats amb nens, Lo Parte ha descobert aquest cap de setmana una magnífica web. El nom és prou explícit: Fem l'Indi. Activitats que es poden cercar per Comarques, tipologies d'activitats i edats. Molt interessant i útil. La trobareu aquí
Pels amants de l'esport aquesta setmana, en el marc de les Festes de Sant Narcís a Girona de les que ja vam parlar la passada setmana, hi ha la Cursa de Muntanya de Girona amb una cursa popular de 10 Km i fins a tres recorreguts diferents per la Serra de les Gavarres. Imprescindible. 
I, per acabar, un recordatori pels amants del cinema. Acocollona't! el Festival de Cinema Fantàstic i de Terror de Girona. Amb un programa que clar, fa por. 

Per acabar us deixo una magnífica fotografia de la posta de sol d'ahir al vespre gentilesa de @meteopuigcerda, amb la inconfusible silueta del Cadí. 

Bon cap de setmana a tothom! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada