dimarts, 20 de juliol del 2010

1a carta

Bona nit,
això deia la carta que vam entregar la setmana passada a la regidora d'educació de l'ajuntament i al cap dels serveis territorials, i també li hem presentat al Síndic de Greuges.

A l'atenció de

Benvolgut/da senyor/a,

Som famílies que tenim matriculades a l'Escola Riera Alta fills i filles pel curs 2010/2011, a P-3 i P-4.

Al març del 2009 se'ns va ofertar aquesta escola, de nova creació, que encara no estava construïda, però se'ns va assegurar, tant per part de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet com per part de la Generalitat, que al setembre del 2009 estaria feta. El que no ens van dir és que no s'havia aprovat encara el pressupost per fer-la, no s'havia començat l'expropiació de les cases que ocupen part del terreny, no s'havia licitat l'obra, no s'havia fet un estudi en profunditat del terreny per veure si podia presentar problemes, l'Ajuntament no havia cedit els terrenys a la Generalitat... Si haguéssim sabut tot això, hauriem entès de bon principi que l'escola no estaria en el termini que ens asseguraven i hauriem pogut decidir lliurement si tot i així inscriviem les nostres filles i fills a l'Escola Riera Alta. Van passar els mesos i no veiem cap obra al solar on anava l'edifici. Al final vam començar el curs en una tercera planta al c/Rafael Casanovas nº 85 de la nostra ciutat, que quedava fora de la nostra zona i amb moltes limitacions. Els nens no tenien pati, menjador, sala de psicomotricitat, aula de música/informàtica, un accès a les aules apropiats a la seva edat, unes activitats extraescolars perquè no tenien lloc on fer-les, per exemple. Vam tenir diverses reunions amb l'Ajuntament abans de Nadal i ens deien que acabariem el curs a l'escola nova, que no ens havíem de preocupar. Amb la Generalitat no va haver manera que ens donessin cita per una reunió abans de Nadal. I sobretot se'ns va dir que mai no hi hauria un “pla B” per l'Escola Riera alta, que pel curs 2010/2011 estarien a l'escola definitiva, no es contemplava que anessin a un altre lloc provisional.
Les nostres filles i fills ha passat el curs amb un gran equip directiu i docent que ha fet que no s'adonessin de la falta de recursos i d'espai de l'escola provisional. I han pogut tenir a estones un pati i una sala de psicomotricitat, un menjador, perquè l'escola Serra de Marina els ha deixat compartir els seus espais. No han pogut gaudir d'extraescolars o d'un espai propi per les festes de Nadal i fi de curs, hem hagut de buscar els pares i l'escola aquests llocs perquè tinguessin unes bones festes (fins i tot l'escola va haver de pagar de la seva butxaca la sala on es va fer la festa de fi de curs).

Aconseguim una reunió el 7 de maig de 2010 amb els Serveis Territorials de Barcelona Comarques, d'on sortim sense saber, no ja quan estarà l'escola, sinó quan començarà l'obra. Al juliol havia de començar, ens havien dit, i no va ser així. Tenim una reunió el 7 de juliol de 2010 als Serveis Territorials, amb representants de la Generalitat, l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, l'empresa GISA i els arquitectes del projecte... i ens deixen anar que l'escola no estarà el 7 de setembre de 2010 i que ens citaran per parlar-nos d'un lloc alternatiu on posar (novament) els alumnes. És a dir, sí que hi ha “pla B” per l'Escola Riera Alta? Aquest fet provoca que incomplirem el contracte amb l'empresa del servei de menjador. Que estaran les nenes i nens un altre any sense extraescolars. Vés a saber si tindran un pati, una sala de psicomotricitat. És una vergonya que les nostres filles i fills no tinguin el que es mereixen i els pertoca perquè les Administracions corresponents no han fet bé la seva feina, no han complert amb la seva paraula. És una vergonya que els vulguin fer passar pel mateix un altre cop. I hem d'afegir els alumnes que entren nous aquest any a P-3.

De tot aquest any i mig des que ens van prometre l'escola, ens queda un sentiment de frustració, de preocupació, de neguit, d'indignació, d'emprenyament, tristesa,... per les nostres filles i fills, perquè no estan respectant el seu dret a una educació digna i de qualitat. I no sols s'estan passant per alt els seus drets, sinó que s'ha fet amb mentides i enganys.

Volem denunciar aquesta situació i creiem responsables l'Administració, tant l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, com el Departament d'Ensenyament de la Generalitat. I volem que les nostres filles i fills tinguin la seva escola definitiva el 7 de setembre.

Adjuntem un annex on exposem el què se'ns va prometre i no han complert.

Atentament,

Mares i Pares de l'Escola Riera Alta
Santa Coloma de Gramenet, 12 de juliol de 2010


Portava un annex:

"ANNEX

Al curs 2009/2010 es va oferir una escola nova a Santa Coloma de Gramenet, l'Escola Riera Alta, on l'Ajuntament i la Generalitat a les jornades de portes obertes del març de 2009 garantitzaven la construcció i el funcionament d'aquest nou centre pel setembre d'aquell any. Aquesta notícia està publicada a la Web de l'Ajuntament i no es va complir (DOC. 1 i 2 ADJUNTS).
A l'hora de matricular els nostres fills es va garantir l'inici de curs al nou centre i no va ser així, els nens han hagut de realitzar el curs al tercer pis d'un edifici adjunt al CEIP Serra de Marina, havent de compartir pati, menjador i servei d'acollida. Tot això ha tingut una sèrie de consequències que han perjudicat el funcionament del curs.
1.No s'ha pogut fer servir el pati en les ocasions necesàries, havent d'adaptar-se als horaris que ens deixava el CEIP Serra de Marina.
2.No s'han pogut realitzar activitats extraescolars, ni casal d'estiu, ni festes en les condicions que es mereixen. Tot el curs hem hagut d'anar demanant favors a uns i altres, fins i tot la festa de fi de curs es va haver de fer en un local que va pagar l'escola, perquè l'Ajuntament que ens havia de facilitar els espais necesaris no ho ha fet, i al cap i a la fi la situació que tenim és per culpa de les Administracions.
3.Les escoles a les hores d'entrada i sortida dels alumnes tenen el servei de Guàrdia Urbana per facilitar que no es produeixi cap incidència, nosaltres no hem tingut aquest servei.
4.Totes les escoles tenen un conserge que, entre d'altres, fa les funcions de controlar l'entrada i sortida d'alumnes i persones alienes al centre, nosaltres no. Aquesta funció l'han fet les mares, els pares i els profesors del centre.

Abans de finalitzar el curs 2009-2010 l'Ajuntament ens va notificar que el centre es feia i que no era necesari plantejar-se buscar una opció B (que ja s'havia fet servir aquest curs passat) pel curs 2010/2011 ja que l'obra s'acababa segur. El dia 7 de juliol de 2010 l'Ajuntament, juntament amb la Generalitat i l'empresa de construcció ens donen la notícia que no es podrà acabar l'obra pel dia 7 de setembre de 2010 perquè el terreny presenta uns problemes. És increïble haver de sentir això, ja que el mateix Ajuntament a la seva web dona l'Escola Riera Alta com una opció a triar entre tots els centres educatius de Santa Coloma de Gramenet (DOC. 3). És a dir, donen per fet que és un centre que existeix i això no és cert.
A la mateixa web informen de totes les obres que s'han de realitzar a les escoles i a nosaltres no se'ns menciona, com si estigués construit, i això és mentida (DOC. 4)
El més increible és que l'Ajuntament al Full Informatiu del dia 18 de juny de 2010 anuncia la construcció del nou centre(DOC.5). Fins aquesta data mai havien publicat res, i qualsevol pare que consultés la guia de centres i no sapigués el què està passant pensaria que l'escola ja està construïda.
Al garantir-nos l'inici pel curs 2010/2011 al nou centre s'ha contractat una empresa per la gestió del menjador i una altre per realitzar les funcions de monitors i activitats extraescolars. Ens agradaria saber què hem de fer ara. Si no tenim escola qui asumeix la despesa d'aquestes empreses i el compromís que es va adquirir amb elles.


CONCLUSIONS: Sembla que per l'Ajuntament i la Generalitat el fet que no s'acabi l'obra en la data indicada es soluciona amb adequar algun espai pels nostres fills, però tot això no és tan senzill. S'obliden que els nens i nenes tenen entre 3 i 4 anys, que ja han patit l'estar en un espai no adequat durant el curs 2009/2010 i que no permetrem que torni a succeïr. Creiem que des del març del 2009 que van publicar a la web que es construïa l'escola han tingut el temps suficient per estudiar el terreny i solucionar els problemes que poguessin sorgir, i no fer-ho dos mesos abans de l'inici del curs 2010-2011."



I fotocòpies on es publicaven notícies sobre l'escola i que a l'annex es marquen com a document 1,2,3,4 i 5.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada